Várgesztesi vár: a kálvária évtizedei után lehúzták a rolót - Kemma.hu

„Október 31-én a Gesztesi Vár Bozzay Attila és Szédely Rózsa vezetésével bezárja kapuit. A lakatokkal együtt 27 év munkája és egy élet is lezárul…” – A Facebookon napvilágot látott, búcsúzónak vagy éppen segélykiáltásnak szánt sorok nyomán felkerestük az egyik érintettet: a várkapitányt.

Bozzay Attilával a Gesztesi Várban találkozunk. A távozó kapitány elmesélte nekünk saját és a gótikus építmény huszonhét év alatt összefonódott történetét, majd megmutatta a rossz állapotban lévő, mindenki más által sorsára hagyott műemléket.  (…)

– Én az egész életemet ennek a csodálatos várnak az érdekében éltem és dolgoztam végig, de most be kell látnom a legtöbbet azzal tehetem érte, ha nem leszek „úgyis” itt, ha a felelős őrzést abbahagyom. A vár állapotán már nem tudok segíteni, és a felelősséget sem vállalhatom, hiszen jön a fagy, tavasszal az olvadással újra omlani fog a fal – indokol Bozzay, aki úgy tudni éppen ma, azaz október 31-én adja át a kulcsokat a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének. Hogy mi lesz ezután, nem is sejti, de hisz benne, hogy a várra várnak még szebb napok. (…)

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek adná a várat
Október 31-től, azaz éppen mától a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Komárom-Esztergom Megyei Kirendeltsége az új vagyonkezelő. Süttő Erika igazgatót kérdeztük arról, hogy miként került ez az intézménye a képbe és ez milyen feladatokat jelent. (…)
– Célunk, hogy a bérlő 2013. október 31. napján történő kiköltözésével egyidejűleg az ingatlan már az állami vagyon hasznosítására kompetenciával, kellő tapasztalattal rendelkező MNV Zrt.-hez vagy az MNV Zrt. döntése alapján új vagyonkezelőhöz kerülhessen. A vagyonkezelői jogunk megszüntetése után a további hasznosítási elképzelések már nem tartoznak az SZGYF kompetenciájába. Bízunk benne, hogy a vár megfelelő gazda kezébe kerül, és mint a Vértes közkedvelt kirándulóhelye továbbra is fogadhatja a látogatókat.

Forrás: Kemma.hu, 24 Óra. A teljes cikk itt olvasható.

További cikkek a vár bezárásáról: Várgesztes.lap.hu
A Bevezetem.hu beszámolója itt olvasható.