Tatán felújítják az Angolparkot - vértesszentkereszti maradványok felhasználásával építették több műromot

Tatán megkezdődik az Angolpark felújítása. Az Esterházy család által építtetett parkban rendbe hozzák a sétányokat, a szabadtéri színpadot és felújítják a nyári lakot - mondta el a polgármester a kivitelezési szerződés aláírása előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Forrás: panoramio.com
Michl József (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint a szabadtéri színpad átépítése után 400 rögzített és 1000 mobil széket tudnak elhelyezni. A színpaddal szemben lévő nyári lak a felújítást követően az európai angolparkokat bemutató kiállításnak ad majd otthont, és itt szeretnék létrehozni az ország legjelentősebb, herendi porcelánokból álló gyűjteményét, mivel a herendi porcelánt előállító Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját.
A közel 270 millió forintos költségű beruházásra fél év áll rendelkezésre, a munkálatok során a park sétányait is rendbe hozzák és közvilágítással látják el. A fejlesztés összegét uniós pályázaton nyerte el az önkormányzat.
Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.
Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levél-színeződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorú fűzeket, a Kínából származó növény később a romantika korának jellegzetes kerti dísze lett.

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római-kori sírkő is látható.
Az Esterházy család a nyarakat az 1784-ben épült, copf stílusú kerti lakban töltötte, melyet Kiskastélynak neveztek. A közelmúltban újították fel a Pálmaházat, melyet Esterházy Ferenc építtetett citrom-, narancs- és pálmafák gondozására. Az épületben akkor és a felújítás után újra rendezvényterem és étterem kapott helyet.
Az Angolparkban 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra. A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették és 1951-ben adták át a sportolóknak, napjainkig a magyar sport egyik fellegvára.