Lézerszkennerrel épült újjá a vár - Blikk

Visegrád - Négyszáz éve senki nem láthatta, hogy milyen is volt fénykorában Vitányvár. Az 1597-ben felrobbantott erődöt a szakemberek egy éven keresztül vizsgálták, és a romok minden szegletét lézerszkennerrel pásztázták végig, hogy – ha csak virtuálisan is – újjáépíthessék a Vértes egyik legszebb történelmi emlékét.


A várat valamikor a 14. században építhette a környéken birtokokkal bíró Csák-nemzetség egyik tagja.
Négyszáz év alatt csak néhány főfala maradt az egykori várnak, a romok alapján ma már senki nem tudná, milyen is volt Vitányvár annak idején, Forrás: Blikk
– Egy éven át dolgoztunk a digitális erődön – kezdte Fehér András projektvezető. – A helyszíni terepmunkálatok mellett komoly kutatás is zajlott, hogy a lehető legpontosabban tudjuk újraalkotni a Vitányvár falait és ikertornyait. Az építményt egy olyan speciális, 3D-s szemüveg segítségével lehet majd körbejárni, ami minden eddiginél valósághűbb élményt ad.
Digitális erőd A magyar szakemberek 3D-ben újraálmodták a Csák-nemzetség régi otthonát, Forrás: Blikk
Ráadásul a mozifilmekkel ellentétben itt az ember saját maga választhatja meg a nézőpontot, ettől pedig még valóságosabb lesz a látvány – magyarázta a szakember. Az újravarázsolt erődöt a nagyközönség május egytől látogathatja a visegrádi Mátyás Király Múzeumban.
I. O. É., Forrás: Blikk
A nyomtatott lapban 2014. február 15-én, a 6. oldalon jelent meg a cikk: