Várgesztes a kirandulastippek.hu oldalon – Sűrű erdőben kockavár

A Vértes hegység mélyén, sűrű erdőben egy kis magaslaton áll a gótikus gesztesi vár romja. A Várgesztestől nem messze fekvő vár és környéke a régió népszerű kirándulási célpontja.

A vár 2013. október 31.-én bezárta kapuit, nem látogatható. Helyreállítása, újra nyitása egyelőre nem tisztázott. 

A vár története

A tatárjárás után épült királyi vár első írásos említése 1326-ból ismert. Sokáig nem volt különösebb hadászati jelentősége, elsősorban vadászkastélynak használták, s az uralkodók időnként zálogba adták. Az épület falai közt több középkori uralkodónk is megfordult, birtokosai gyakran cserélődtek. A XV. század elején és a XVI. század közepén is bővítették, így a Vértes legerősebb várának számított. A törökök többször is ostromolták, és négyszer is elfoglalták, majd az 1590-es években megerősítették. A harcok során megrongálódott erődítmény 1605-ben végleg magyar kézre került. 1652-ben újra kijavíttatták a várfalakat, de később ismét leomlottak. A hadászati szerepét vesztett romos vár a hozzá tartozó uradalommal együtt az Esterházy család birtokába jutott. A vár sorsát egy 1733-as rendelet pecsételte meg, mely szerint a vár köveit szabadon elhordhatták a környék építkezéseire.
Az 1961-63 közötti műemléki helyreállítás során az egyik tornyot turistaszállóvá alakították, ahol étterem és egy kis büfé működik, a tetején pedig kilátóhelyet létesítettek.
Az 1990 óta egy lelkes vállalkozó által üzemeltetett vár, több jelentősebb várfalrészlet leomlása után, 2013 okt. 31.-én bezártakapuit. Jövőbeli működtetése, helyreállítása egyelőre még nem tisztázott.

A vár leírása

Az erdő mélyén megbúvó vár egy szinte teljesen szabályos téglatestre hasonlít, mivel a tornyok homlokzatát oromzatukkal egyező magasságú falak kötik össze. A várfalból mára csupán három kisebb részlet látható, a vár fő részei a hajdani második emelet ablakainak aljáig viszonylagos épségben megmaradtak. A várépületek faragott középkori ablak- és ajtókeretei a gótikus stílus jegyeit őrzik, a többségük téglalap alakú, de van köztük csúcsíves is.
Az egykori  belső vár szabályos négyszög alaprajzú, két egyenlőtlen nagyságú szárnya között zárt várudvarral rendelkező kétszintes épület első szintjén található a Várpresszó és az egykori Lovagterem, amely ma étterem. A felső szinten a turistaszálló szobái találhatók.
A várudvarról induló külső lépcsőn lehet eljutni a turistaszállóhoz, valamint a tetőteraszon lévő kilátóra, melyről csodálatos kilátásnyílik a vár alatt elterülő Várgesztesre, a Vértes erdőrengetegére.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Tatabányáról az Oroszlány felé vezető műútról Környe falu központjában balra térünk le Várgesztes felé, a falun teljesen átmegyünk, táblák jelzik a várhoz vezető utat, az út végén ingyenes parkoló. A parkolótól nem messze egy nagy tisztás pihenőpadokkal, a tisztástól egy közepesen emelkedő köves szerpentinúton érünk a vár alá.

Nyitva tartás, belépő:

A vár 2013 okt. 31-én bezárt, egyelőre csak kívülről lehet megnézni, azt viszont bármikor és díjmentesen.