A malenkij robot áldozataira emlékeztek – lapszemle, kemma.hu

Az elhurcoltakra és a világháborúk áldozataira emlékeztek Várgesztesen.

– Ismét eltelt egy év és itt állunk, hogy megemlékezzünk testvéreinkről, akik szörnyű körülmények között élték életük utolsó részét – fogalmazott Kis József világi lelkipásztori munkatárs vasárnap délelőtt Várgesztesen. A hősök emlékművénél, az istentiszteletet követő megemlékezésen többek mellett annak a hatvanhat elhurcolt embernek az emléke előtt tisztelegtek a falu lakói, akiket az orosz katonák 70 évvel ezelőtt, 1945. január 6-án vittek „malenkij robot”-ra, azaz kényszermunkára.

Rising Károlyné polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy szinte valamennyi gesztesi család érintett volt a háború, a munkatáborok, illetve a kitelepítések során, amikről csak otthon titokban lehetett beszélni, tartva a további megtorlásoktól.

Mint azt Pillmann József, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke kiemelte, ezen a napon a település minden lakójára emlékeznek, akik valamely háború, illetve annak okán vesztették életüket.
– Vízkereszt napján terelték össze az orosz parancsnokság utasítására a 15-55 éves fiatal és felnőtt férfilakosságot. Útjuk gyalog vezetett elsőként Vértessomlóra, majd onnan Lovasberény érintésével Bajára. Itt vagonírozták be őket és indították Temesvárra a transzportot. Hetek, hónapok teltek el a hazatérésig, de a hatvanhat elhurcolt közül tizenegyen sohasem láthatták viszont szeretteiket, s összességében huszonhat ember halálát idézte elő a malenkij robot – idézte fel az eseményeket az elnök.


Az elhurcoltak előtti tisztelgést az önkormányzatok és a hagyományőrző klub koszorúzása zárta, míg a kegyeletteljes eseményt a Német Kultúregyesület dalkörének előadása tette emlékezetessé.


Forrás: kemma.hu