Lapszemle: Hagyományőrzők ünnepe Várgesztesen - kemma.hu

Öt esztendővel ezelőtt, a Német Kultúregyesület Dalköre megalakulásának húszéves évfordulója alkalmából hívta életre az augusztus 20-án szervezett kulturális találkozót a Várgesztesi Német Nemzetiségi Önkormányzat, így csütörtökön az alsógallaiak személyében olyan csoportot is köszönthettek, akikhez már negyedszázados kapcsolat fűzi a gesztesi dalosokat. Az invitálásra idén Tatabányáról, Bajról, Budaörsről, Csolnokról, Dunaharasztiból, Etyekről és természetesen helyből érkeztek a hagyományőrző dalkörök, kórusok, táncosok a gesztesi Faluházba.

A Szent István ünnepén, a legrégibb magyar ünnepnapon és az új kenyér napján tartott, a megyéből és azon kívülről ezúttal majdnem 250 fellépőt, vendéget vonzó, igazán színvonalas és színes produkciókat bemutató program a várgesztesi svábok legnagyobb önálló nemzetiségi rendezvénye, melynek elengedhetetlen mozzanata a délelőtti német nyelvű szentmise, ezért a találkozó kezdetén Pillmann József elnök kiemelten mondott köszönetet Dr. Kiss Józsefnek a mise koordinálásához évről-évre nyújtott segítségéért.

A résztvevőket, a visszatérő barátokat Rising Károlyné polgármester így köszöntötte: a keresztény államalapítás, Szent István napján találkozunk ma, s az ünnep attól szép, hogy az ajkakból felcsendülnek a felejthetetlen dallamok. A szervezők számára külön köszönetét fejezte ki, s a későbbi, más alkalmakkor is várható viszontlátás reményében egy örömhírt osztott meg a jelenlévőkkel. Mint bejelentette, a kormány várrekonstrukciós programjába bekerült a várgesztesi vár, tehát állami finanszírozással újulhat meg, s fogadhatja majd a rekonstrukciót követően ismét méltó megjelenéssel, méltó környezetben a látogatókat.

Elsőként a Várgesztesi Zeneiskola aprócska diákja, Kemény Veronika lépett színpadra, s bájolta el a találkozó résztvevőit hegedűmuzsikájával, majd sorra érkeztek a hagyományos népviseletet öltő vendégek és vastapsot érdemlő, gyakran valamennyi jelenlévőt közös éneklésre sarkalló produkcióik.



Forrás: Kemma.hu