A Valahol Európában restaurálása

A részben Várgesztesen forgatott Valahol Európában című 1947-es, 100 perces magyar filmdráma felújított változatát és az alkotás restaurálásáról készült ismeretterjesztő filmet 
az M5 csatorna 2017. november 26-án 21.20-kor és 22:50-kor, illetve november 28-án kedden 02:20-kor kedd 4:00-kor tűzi műsorra. 

Várgesztesről készült felvétel a Valahol Európában című filmben

Radványi Géza 100. születésnapja alkalmából a magyar Nemzeti Filmarchívum gondos szakmai munkával restaurálta a rendező Valahol Európában című filmjét. 
A film a magyar filmtörténet egyik legnagyobb nemzetközi sikert elért alkotása, 
a háború utáni években nagyon sok országban bemutatták. A rövid dokumentumfilmben a nézők végigkövethetik a restaurálás nehéz, de szép munkáját. Sok érdekes kulisszatitokra derül fény.



A magyar filmörökség digitális felújításának hosszú távú programja a Fábri Zoltán-életmű és Radványi Géza Valahol Európában című filmjének restaurálásával indult el még áprilisban a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívumban – számolt be akkor a Világgazdaság. Évente 15 klasszikus magyar film kockáról kockára történő, teljes körű restaurálását indította el az idén 60 éves filmarchívum.

Az eredeti nitrofilmekből állították össze a restaurátorok a háború után újjászülető magyar filmgyártás első nagy klasszikusa, a Valahol Európában legteljesebb változatát. Radványi Géza 70 évvel ezelőtt forgatott alkotása volt az első világsikert aratott magyar film. 
Radványi "regényesített híradónak" hívta a többnyire otthontalan árvagyerekek főszereplésével forgatott, új stílusú filmet, 
amely a háborús pusztuláson túl azt is ábrázolta, hogyan él tovább a könyörtelenség a gyereklélekben.