Somlói üdülőfalu az Otthontérkép Blogon

Meglehetősen eltérnek a vélemények arról, hogy mit jelent ma a luxus Magyarországon. Sokak számára az elit környék, sokak számára a minőségi, beépített anyagok jelentik a luxust egy-egy lakóingatlan esetében.
A mai, rohanó világban, a nyugalom azonban ugyanúgy luxus lehet, különösen, hogy nehéz olyan helyen otthont találni, mely csendes, nyugodt környezetben, a természet közvetlen közelében helyezkedik el, még sincs messze a megélhetést biztosító munkalehetőségektől.
vertessomlo1.jpg
A Vértes-hegység észak-nyugati részén lévő Somlyó-domb lábainál, Vértessomlón egy ilyen üdülőfalu született. Somló Üdülőfalu. Már a név is sugallja, hogy itt mindennap vakáció, akkor is, ha valaki állandó lakhelyének választja ezt a nem mindennapi „lakóparkot”, ahol a hagyományos magyar népi építészet jegyében épült házak várják tulajdonosaikat.
Márpedig a legtöbben állandó lakhatás céljára keresnek itt ingatlant, nemcsak a környékbeli lakosok közül, hanem például a fővárosból is, de sokan érdeklődnek az ország más pontjairól és külföldről is.
Nem csoda, hiszen itt igazi, emberhez méltó környezetben élhet bárki és a munkalehetőség is adott a környező városokba, Tatára, Tatabányára, Oroszlányba és Környére az utóbbi években betelepült óriás cégeknek köszönhetően.
vertessomlo2.jpg
Az üdülőfalu megálmodója 1999-ben először saját részre tervezett ide egy házat a hagyományos magyar népi építészet jegyében, mert megnyerte annak szépsége, praktikussága és számtalan előnye, melyeket az elmúlt évszázadok is igazolnak. A falu pedig azóta is folyamatosan fejlődik és bővül a magyar építészeti kultúra szellemében.
Az eredetileg 25 hektáros településrész 2016-ban újabb 15 hektárral bővült, ahol 1000-4000 négyzetméter nagyságú összközműves lakóövezeti telkek és új építésű házak is vásárolhatóak. A telkek beépíthetősége 30%, és a házak tervezésében, kivitelezésében is segítséget tudnak nyújtani, erre a tulajdonos igényei szerint, de a faluképet megvédő szabályok keretén belül van lehetőség.
A megvásárolható telkeket az üdülőfalu honlapjáról lehet kiválasztani, ahol azt is megtudhatják a leendő tulajdonosok, hogy a telek épp milyen erdő mellett található, húzódik-e a határán patak, mennyire lejtős, vagy hogy melyik szomszédja épült már be.
vertessomlo3.jpg
A területen egy 4 hektáros erdő és egy 4,5 hektáros tó is szolgálja a kikapcsolódást, melyben a falu lakói ingyen horgászhatnak. Az üdülőfaluban pedig egy igazi közösség alakult, tagjai szervezett formában gondoskodnak a természet közeli állapot fenntartásáról.
2018.01.17. 
Forrás: otthonterkep.blog.hu