Várgesztesi életkép – 24 Óra, 1993.

Befejeződött Várgesztes csatornázása. A tisztítómű épülete a falu határában olyan, mint egy helyre kis panzió, vendégfogadó. Le is lassítanak az autós turisták gyakran, hogy szomjukat csillapítsák. Aztán közelről meglátják a táblát: szennyvíztisztítómű.
Jó vicc.
Igaz, tisztává varázsolják a gépek a falu szennyvizét, de azért kristályvíz helyett mégsem ajánlanák.
- Ötvenkét millió forintba került az egész beruházás - mondja Hartdégen Sándor polgármester. - Ebből tizenkétmillió az épület és a berendezései. 
A tatabányai Proton gmk. terméke. Ők a valahai Vidusból váltak ki. Büszkék lehetnek erre a munkára.
Azok is.
- Két, párhuzamosan működő 50 köbméter/nap teljesítményű berendezésből áll - mondja Sós József, a munka- közösség egyik képviselője. 
- Teljes oxidációs, biológiai tisztítást végzünk. Beletartozik a foszfor és a nitrát eltávolítása járulékos vegyszeradagolással. - Ez szépen hangzik. Magyarán: mennyire tiszta az innen szabad folyásba kerülő víz? -Az OVH 2/1-es előírásának szabályait elégítik ki...

-Még „magyarabban”?
- Ebbe a kategóriába tartozik a tatai Öreg-tó vízgyűjtő területe. Ennél jobb minőséget csak a Balatonba folyó vizektől követelnek.
-Aha. (Látom magam előtt az Öreg-tavat.)
- Ebben a kategóriában ez az első komplett gyártmányunk, 500-750 lélekszámú falvak szennyvízgondjainak megoldására alkalmas - elérhető áron. Három hete kezdődött a próbaüzem. Negyvenöt napig tart, közben betanítjuk a helyi kezelőszemélyzetet, aztán átadjuk a falunak. 
Itt minden teljesen automatizált. Csak a műszereket kell ellenőrizni. Mindössze napi kétórás munkáról van szó. A polgármester elmondta, hogy az állásra pályázatot írtak ki. Csak egyetlen bökkenő van: nemigen akad jelentkező. Mit lehet kapni kétórás hivatalért...?
(kádár)


Forrás: 24 Óra, 1993. június 28., hétfő, 3.oldal (Hungaricana)