150 éves templomukat ünnepelték a gesztesiek - lapszemle, kemma.hu

Százötven éve szentelték fel a a Várgesztesi Római Katolikus Templomot. Spányi Antal megyéspüspök a Szent Vendel napi búcsú alkalmából tartott ünnepi szentmisén kiemelte: az ősök már akkor előre tekintettek, és a jövőre gondoltak. Hittek abban, hogy az akkor még nagynak tűnő templom egyszer majd megtelik hívekkel. 

A római katolikus templom felszentelésének százötvenedik évfordulója alkalmából a közelmúltban tartott ünnepi szentmisén közreműködtek a Vértessomlói és Várgesztesi Zeneiskola fúvósnövendékei, a Német Kultúregyesület Dalköre és a hittanos gyermekek. Visnyei László plébános köszönetét fejezte ki Spányi Antalnak, hogy a főpásztor is részt vesz e jeles nap ünnepén.

A másfél évszázaddal ezelőtti eseményeket Rising Károlyné polgármester idézte fel. Elmondta: 

a templom helyén 1870-ben még kápolna állt, 

majd a gyarapodó számú gesztesiek jelezték az egyházközség felé, hogy a szomszédos nagyobb településekhez hasonlóan templomot szeretnének. Ebben az időben Ufferheimer Lipót volt a káplán. A kérést az egyház és az uradalom is elfogadta, és gróf Esterházy Móric és felesége, Lobkowitz Polixena anyagi támogatásával, valamint a geszteseik munkájával, közös erőfeszítéssel két év alatt felépült a jelenleg is működő templom. 

A polgármester a hívek és a várgesztesiek figyelmébe ajánlotta 

Weisz János, néhai plébános „Adatok Várgesztes vértesi kisközség plébániájának és templomának történetéből” című könyvét is, amely digitalizált formában mindenki számára elérhető a település honlapján.


Forrás: kemma.hu