Christkindl hozza el Várgesztesre az ünnepet: az örömhírt viszik el a családoknak – lapszemle, kemma.hu


A német ajkú településeken még ma is szép hagyomány, hogy előadják Jézus születésének történetét. A közelmúltban Várgesztesen Christkindl találkozót szerveztek, s december 24-én több helyszínen is találkozhatnak majd a kántáló gyerekekkel.

Várgesztesen, ahogy a legtöbb német ajkú településen a mai napig hagyomány, hogy december 24-én, Szenteste az iskolás gyerekek házról-házra járva német nyelven adják elő Jézus születésének történetét verses, énekes formában.



A Christkindl, az angyalok, Mihály, Gábriel, Szűz Mária és Szent József korhű ruházatban járják ezen a napon a falut és kérnek bebocsáttatást, hogy előadják műsorukat. A családok izgatottan várták az érkezésüket, mert annak idején ugyanis csak ezt követően vitte be a családfő a karácsonyfát az asztalra, s kaphatták meg a gyerekek az ajándékaikat.

Ezt a hagyományt kívánta a falu megőriztetni a helyi német nemzetiségi önkormányzat vezetésével, s 2015-ben szervezték meg először a Christkindl találkozót. A közelmúltban tartott idei találkozón Pillmann József elnök örömét fejezte ki, hogy Várgesztes mellett ez a szép hagyomány még él Vértessomlón, Kecskéden és Tarjánban, hiszen e települések képviselői rendszeres résztvevői a programnak.

A nyolcadik találkozót a várgesztesi óvodások németül előadott Betlehemes játéka nyitotta, majd érkeztek a kecskédi, tarjáni, vértessomlói, várgesztesi iskolások, s bár valamennyiük előadásának azonos volt az alapcselekménye, sokszínűséget tükröztek szövegben, kiejtésben, dallamban, viseletben, eszközökben és előadásmódban. Ennek hátterében pedig az áll, hogy a németeket annak idején nem egyetlen helyről telepítették be – írta a település honlapján.

A vértessomlói betlehemesek féltve őrzött kincsüket is magukkal vitték. A karácsonyfa vázát Richter József készítette el a nyolcvanas évek első felében: a fatörzsön apró faléceket helyezett el keresztben, s dróttal fogta körbe, ahogy annak idején. A fára zöld krepp-papírt tekertek, a láncot pattogatott kukoricából fűzték. A kis harangok és a csúcsdísz, a csillagot tartó kalap mákgubóból készült. Ahogy régen is, a fát apró almák, pici körték és ezüstpapírba csomagolt diók ékesítették.

A várgesztesi Christkindl csapatot évről-évre a dalkör tagjai készítik fel, s hogy a találkozón bemutatott műsor még hitelesebben tükrözze a Szenteste hangulatát, előadásuk végén papírpénz ütötte József markát a vendéglátók polgármesterétől, Rising Károlynétól és Pillmann Józseftől. A szeretet ünnepét idéző műsort a Német Kultúregyesület Dalkörének műsora zárta. Régi sváb karácsonyi énekeket adtak elő.

A település közösségi oldalán számolt be arról, hogy december 24-én, szombaton a templom után a település utcáin énekelnek a gyerekek. A Christkindl 14.20 órakor énekel a templomban, majd a Vértes utca-Erdősor utca kereszteződésében, a Petőfi utca 13-as szám közelében, az Arany János és a Vár utca sarkán, a Vadászdomb utca 17. körül, a Somhegy utca 12., valamint 15.45 óra közeledtével érnek az utolsó helyszínre, az Arany János utca 16. közelébe, ahol hírül adják Jézus születésének örömhírét.

Forrás: kemma.hu