Várgesztesen felújítják a csapadékvíz elvezető rendszert

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.

Németh-Berencsi Mónika ismertetése szerint Várgesztes a Vértes-hegységben, egy völgykatlanban fekszik, a hegyoldalakról a faluba jutó hordalékos víz jelentős gondot okoz az itt élőknek.

A beruházás során kitisztítják a feliszapolódott víztározó tavat, így csökkenthető a csapadékot tovább vezető Gesztes-patak terhelése, valamint elvezetik a tó gátját és az azon átvezető utat áztató vizeket.

A település szélén a hegy felől érkező csapadékvíz jelenleg az itt élők telkein folyik keresztül és folyamatosan kimossa a község egyik útkereszteződését.

 A vízkárok elhárítása érdekében az érintett utcákban felújítják és kiszélesítik a burkolt árkokat, valamint kialakítanak egy csomópontot, ahonnan biztonságosan vezethető tovább a csapadék.

MTI, 2023. november 30.