Advent, karácsony, újév

Az ádventi időszak a Katalin-napot követő vasárnappal kezdődik. A bálok, szórakozás egy időre véget értek. Karácsony előtt 9 nappal kezdődően a nők egy szentképet hordozva naponta más-más háznál imádkozva, énekelve készültek a Kisjézus születésére. December 24-én, szentestén egész nap szigorú böjtöt tartottak, általában bablevest vagy babsalátát fogyasztottak. Az éjféli misét követően dinsztelt házikolbász került az asztalra. Szenteste délutánján a gyerekek egy vagy két csoportja, az ún. „Krisztkindli"-k bejárták a falut. Ebben régebben csak a lányok vettek részt, később azonban a pásztorok és József szerepei fiúk játszották. Mária és az angyalok színes szalagokkal díszített fehér ruhát viseltek, fölötte vastag vállkendő, fejükön koszorú volt. A pásztorok és József szőrmemellényt vagy - kabátot hordtak. Fejükön kartonpapírból készített magas kalap volt, amelyet szentképekkel díszítettek. A Krisztkindli-csapat ebéd után a templomból indult. Először a paphoz, utána a tanítóhoz mentek, majd végigjárták a házakat. Minden házhoz becsengettek és bekiáltottak: „Loost die Kristkindl eini'.'-' (Beengeditek a Krisztkindli-ket? Mielőtt beléptek volna — ahol a házban volt kisgyerek -, a háziak odaadták a kicsiknek szánt ajándékokat, így a karácsonyi ajándékot a Jézuska hozta. Az is megtörtént, hogy a rosszalkodó gyerekeket a Kriszkindlik, a náluk levő virgácssal megijesztettek. A karácsonyi üdvözlet eléneklését követően a Krisztkindlik egy marék pattogatott kukoricát vagy zizit hagytak ajándékul az asztalon, széken. A háziak a köszöntésért régebben almát, diót, manapság inkább pénzt adtak a Krisztkindliknek. Miután végeztek, együtt elmentek az éjféli misére, melyen az egész falu részt vett. A férfiak és legények a kóruson gyűltek össze. A hosszú estét odahaza a borospohár mellett töltötték, ez magyarázza, hogy miért voltak időnként hangosak. A karácsony első napját a családok otthon töltötték, a második a rokonlátogatással telt. A vendégeket ilyenkor leggyakrabban beiglivel kínálták.
Szilveszterkor báli rendeztek a kocsmában. Január elsején a gyerekek és felnőttek is meglátogatták a szomszédokat és rokonokat, hogy boldog újévet köszöntsenek. A gyerekek a köszöntéskor a karácsonyfáról cukrot, diót kaptak, később már pénzt is.

Forrás: a Várgesztesi Német Kisebbségi Önkormányzat által 2008-ban kiadott, Hartdégen Sándor által szerkesztett Várgesztes – Gestitz című könyv Kesztler Mátyásné által írt Hétköznapok és ünnepek nagyszüleink korában című fejezete.