Választás: március 21-ig van lehetőség a nemzetiségiek névjegyzékbe vételére

Március 21-én délután 4 óráig van lehetőség a nemzetiségiek – köztük a német nemzetiségiek – névjegyzékbe vételére a választási törvény értelmében. 

A nemzetiségi névjegyzékben március 12-én, szerdán 15 167 német nemzetiségi választópolgár szerepelt. 
Közülük 8568 a névjegyzékbe vételének az országgyűlési választásokra való kiterjesztését is kérte.

névjegyzékbe vételi kérelem benyújtása 
A névjegyzékbe vételi kérelmet a helyi választási irodában (a helyi polgármesteri hivatalban a jegyző, vagy helyettese vezeti) személyesen vagy postai úton, illetve a Nemzeti Választási Iroda www.valasztas.hu honlapján, vagy az ügyfélkapun – www.magyarorszag.hu  - keresztül lehet benyújtani. A nemzetiségi választói névjegyzékbe történő felvételről a választópolgár értesítést kap.

A névjegyzékbe vételi nyomtatványt a Nemzeti Választási Iroda honlapján vagy a www.magyarorszag.hu  weboldalon töltheti ki és küldheti be a választásokat megelőző 15. napig, tehát március 21-ig.

Mikor kaphat kedvezményes mandátumot egy nemzetiség?
Egyébként kedden hagyta jóvá az országos nemzetiségi listás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzat állított listát az áprilisi voksolásra, ez azt jelenti, hogy valószínűleg minden nemzetiségnek lesz legalább szószólója az új Országgyűlésben. 

Ehhez arra van szükség, hogy a nemzetiség listájára legalább egy érvényes szavazatot leadjanak április 6-án. Ha a nemzetiségi önkormányzat listája megkapja a szükséges számú szavazatot, szavazati joggal rendelkező képviselőt küldhet az Országgyűlésbe. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Hány szavazat kell a kedvezményes mandátumhoz?
Szakértői vélemények szerint a nemzetiségi kedvezményes mandátum elnyeréséhez egy szokásos részvételi arány esetén is legalább 12-13 ezer előzetesen regisztrált nemzetiségi választó szavazata szükséges, de reálisabbnak tűnik a 15-17 ezres küszöbszám. Korábbi becslések szerint demográfiailag jó esélye lehet a kedvezményes mandátum megszerzésére a német nemzetiségnek. 

További információk a Zentrum.hu oldalon.