Vértesszentkereszt az Origo tíz csodás magyar kolostorrom válogatásában

Tíz csodás magyar kolostorromot ajánl kirándulási célpontként az Origo, a nyolcadik helyre a vértesszentkereszti bencés apátság került:

Teteje ma már az égbolt – Vértesszentkereszt, bencés apátság 

Legkorábbi bencés kolostorunk a 12. század első felében épült az Árpád-kor egyik legjelentősebb családjának, a Csák nemzetségnek a vértesi birtokán. Építése több évtizedig tartott. A román kor és a korai gótika stílusjegyeit őrző kolostor és templom Károly Róbert idején élte fénykorát, amikor a terület királyi birtok volt.
Vértesszentkereszt kolostora és temploma Károly Róbert alatt élte fénykorát
Forrás: Turista Magazin archív/Tóth Judit / Origo.hu
A 15. századtól kezdve azonban a főúri birtokosok nem sokat törődtek a kolostorral, így az elszegényedett, a bencésektől átkerült a domonkos rendhez, majd amikor a tatai vár is török kézre jutott, végleg megpecsételődött a sorsa.
A terület feltárása a 20. században indult meg. A legszebb faragott kövek ma a tatai Kuny Domokos Múzeumban láthatók, de 1803-ban számos maradványt beépítettek az Esterházy család tatai angolkertjében álló műromba. A vértesszentkereszti kolostorromok csak szakvezetéssel látogathatók.
A főúri birtokosok nem törődtek a kolostor sorsával
Forrás: Turista Magazin archív/Tóth Judit / Origo.hu
Megközelítés: A romokat Oroszlány felől a piros vagy Pusztavám felől a zöld jelzésen elindulva közelíthetjük meg, míg autóval érkezőknek kb. 5 perc séta.