Egerészölyv, rétisas, kékes rétihéja, parlagi sas és vörös vércse telel Várgesztes környékén

Egerészölyv
Forrás: MME
Elkészült a Magyarországon telelő sasok 2016-os leltára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a nemzetipark-igazgatóságok és más civil természetvédelmi szervezetek együttműködésében. 
Az egy időben történő megfigyelések miatt sasszinkronnak nevezett számláláson rekordszámú, 421 felmérő vett részt országszerte, és növekedett a megfigyelt terület nagysága is – közölte az MTI

parlagisas.hu holnapon elérhető térképek adatai szerint 
azon a 10 x 10 km-es területen, amelyen Várgesztes található 1 és 10 közötti az egerészölyvek, 1 és 5 közötti a rétisasok és a kékes rétihéják száma, 1-2 a parlagi sasoké, míg vörös vércséből egyet jeleztek 
a felmérők. Barna rétihéját, fekete sast, gatyás ölyvet, héját, karvalyt, kerecsensólymot, kis sólymot, szirti sast, vándorsólymot és vörös kányát nem jeleztek ezen a területen a 2016. januári sasszinkronban.

Az öt Várgesztes környékén telelő madár a sasszinkron térképén (galéria):

Országos sasszinkron, 2016. január
A megfigyelők az ország területének 19 százalékát vizsgálták, érintették a legjelentősebb ismert sastelelőhelyeket, ebből következően a lehető legpontosabb képet alkothatták az országban tartózkodó fajokról és ezek egyedszámáról – tájékoztatta az MME az MTI-t.


A 2016. évi sasszinkron során 789-884 közötti rétisast és 346-392 közötti parlagi sast sikerült megfigyelni, ami a felmért területek méretéhez viszonyítva is valamelyest meghaladja az elmúlt évtized átlagát. A fokozottan védett státuszukhoz viszonyítva nagynak tűnő számok ellenére 
a sasok ma is nagyon ritkák. 
A fenti számok alapján a felmérés során bejárt sastelelőhelyeken, tehát a "legsasosabb élőhelyeken" is 100 négyzetkilométerenként mindössze átlag 4,5 rétisast és két parlagi sast figyeltek meg. 

Hat szirti sast és 4-5 fekete sast, valamint további 13 nappali ragadozómadár-faj mintegy 7000 példányát, köztük kékes rétihéjákat, gatyás ölyvöket, kis sólymokat és közel 5500 egerészölyvet is megfigyeltek a szakemberek. A baglyok között erdei fülesbaglyokat, egy réti fülesbaglyot, egy uráli baglyot és kuvikokat regisztráltak, de megfigyeltek nagy őrgébicseket és túzokokat is.
Az éves sasszinkronok egyik kiemelt célja a ragadozó-mérgezések felderítése, 
hatásuk monitorozása és visszaszorításuk elősegítése. Ennek a funkciónak a létjogosultsága sajnálatos módon az idei szinkron alkalmával is beigazolódott - így derült fény az idei három ragadozómadár-mérgezéses eset egyikére is.

A régióban Magyarországon követik el a madarak elleni legtöbb bűncselekményt, az esetek csökkentése a külföldről érkező sasok védelme miatt nemzetközi felelősség is. Ebből a célból európai uniós támogatással jelenleg is folyik egy mérgezésellenes HELICON Life+ program az MME koordinálásában (www.parlagisas.hu).