Lapszemle: Christkindl-találkozó Várgesztesen

Hagyományőrző Christkindl-találkozót tartottak Várgesztesen – kemma.hu 

A találkozó célja a sváb nemzetiségi betlehemezés népszokásának megőrzése volt, amely apropóján iskolások és óvódások adták elő műsoraikat németül.


Színültig megtelt a várgesztesi faluház szombat délután, a település német nemzetiségi önkormányzata ugyanis immár hatodik alkalommal adott otthont a Christkindl-találkozónak.
Pillmann Józseftől, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnökétől megtudtuk: a találkozók célja, hogy
megtartsák a megyében az úgynevezett „christkindlinek”, azaz a sváb nemzetiségi betlehemezésnek a hagyományait, hogy ez a szép népszokás ne menjen veszendőbe. A rendezvény egyúttal egyfajta közönség előtt zajló főpróbája is az évről évre december 24-én a délutáni órákban kezdődő betlehemezésnek.
A hétvégi találkozón természetesen nem csak várgesztesi óvodások és iskolások adták elő műsorukat német nyelven: érkeztek diákok Vértessomlóról, Kecskédről, idén első alkalommal Szomorról, mi több, a megyehatárokon túlról, a Fejér megyei Gántról is.
A betlehemezésnek egyébként nagy hagyományai vannak Várgesztesen, 
Pillmann József elmondta: már a betelepüléssel elkezdődött és azóta is fenntartják a községben. Rising Károlyné polgármester is köszöntötte a megjelenteket, majd a gyerekek mutatták meg tudásukat egymásnak és a lelkes szülőknek, hozzátartozóknak.
Képgaléria a kemma.hu oldalán.

Forrás: kemma.hu