Nummulites perforatus egysejtűvázak, azaz Szent László pénze

Nummulites perforatus, Forrás: Gesztes.hu

A Várgesztes környéki perforátuszos mészkő, mészmárga leggyakrabban 3-5 cm-es, hajladozó rétegekben települ. Ebben igen gyakoriak a nummuliteszek közül nagyrészt egy fajnak, a Nummulites perforatus-nak a kb. 1,5-2,5 cm-es átmérőjű, diszkoszszerű, megkövesedett mészvázai. 

Ezek a puhább, agyagosabb rétegekből könnyen kiperegnek, ilyenkor a felszínen hevernek. Nagy számban lehet látni ezeket például Várgesztestől északra az országút bevágásában, vagy Várgesztes északi részétől keletre vezető szekérút mentén, az országúttól 100 m-re kezdődően. A keményebb mészkőben a foraminifera-vázak metszetei láthatók, amelyeken jól látszik a vázak szerkezete is.

Nummulites perforatus, Forrás: Gesztes.hu
A nagyforaminifera vázakat a néphit korábban Szent László pénzeként ismerte. (A legenda szerint a kunok, más írásokban tatárok vagy besenyők az őket üldöző Szent László csapatni közé dobtak arany- és ezüstpénzeket, ezek változtak kővé László imájára, hogy a magyarok folytathassák az üldözést. 

Nagyobb fajtája, a Nummulites millecaput, 5-10 cm-re is megnő. Ennek szép példányai láthatók (a perforatus-szal együtt) a Várgesztesre bevezető országút bevágásában, a falu előtt. A mészkő szinte folyamatosan látható a felszínen a Villaparkra néző hegyoldalban, 1-1,5 km hosszan.

Forrás: a Várgesztesi Német Kisebbségi Önkormányzat által 2008-ban kiadott, Hartdégen Sándor és Rabazzi Stepancsics Gusztáv által szerkesztett Várgesztes – Gestitz című könyv Gyalog László által írt Várgesztes környékének földtanáról című fejezete.