Emmy-díjat kapott a malenkij robotról szóló filmben sváb anyát alakító Gera Marina

Nemzetközi Emmy-díjat kapott Gera Marina az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért. A film a malenkij robotra hurcolt áldozatoknak állít emléket. 
A színésznő egy fiatal sváb anyát játszik, 
akit elszakítanak családjától és szovjet munkatáborba hurcolnak több ezer sorstársával együtt. 

Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást e rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el. 



November 25. a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja is hazánkban. Véletlen egybeesés, hogy a díjat ezen a napon vehette át a színésznő.

A filmet a mediaklikk.hu oldalon lehet megnézni.

A 2018-ban készült történelmi dráma rövid leírása:
1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony - akinek férje a fronton harcol - kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. 
A svábokat, mint háborús bűnösöket kezelik, és felelőssé teszik őket a német katonák által elkövetett borzalmakért. 
A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának - a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak - akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?

A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak filmje a 250 ezer Szovjetunióba deportált magyar állampolgárnak állít emléket, akik közül 100 ezren soha nem tértek haza. 
A 250 ezer ember közül mintegy 60 ezer magyarországi németet vittek el és dolgoztattak a legkegyetlenebb körülmények között. Az orosz katonák 1945. január 6-án 66 gesztesit vittek el „malenkij robot”-ra, azaz kényszermunkára.



Forrás: MTI, zentrum.hu, Port.hu