Lapszemle 2004-ből



Adó és csatorna 
Várgesztes Szerdán tartja az év utolsó testületi ülését az önkormányzat. A képviselők a többi között a jövő évi adókról, a csatornadíj és szemétdíj változásairól tárgyalnak. 
2004.12.14 - 24 ÓRA


Generációk adventje
M. H.
Várgesztes Szombaton a település apraja-nagyja ellátogatott a faluházba, ahol a község 60 év feletti lakóit köszöntötte az önkormányzat. A megemlékezésre a szomszédos településről is érkeztek vendégek, köztük Hartdégen József, vértessomlói polgármester.
Nem is csoda, hiszen a kicsik ünnepi műsora után a helyi tánccsoport, az énekkar, a zeneiskolások és az oroszlányi katolikus fiatalok szórakoztatták a közönséget, majd a program vacsorával zárult.
Az önkormányzat utalványt adott annak a 127 várgesztesinek, aki betöltötte a 60. életévét.
2004.12.14- 24 ÓRA

Morotváék muzsikáltak
Tudósítónktól
Várgesztes Nagy sikerű, jó hangulatú koncertet adott szombaton a várgesztesi faluházban a Tiszafüredről érkező, négytagú Morotva együttes. Az 1989-ben zene- és népzenetanárok által alapított csapat nevét a Tisza festői mellékága adta. A koncertezés mellett zenei tevékenységükbe tartozik a népzenegyűjtés, tanítás, táncházi muzsikálás valamint táncegyüttesek kísérete. Önálló előadásaikra a színesebb hangzás végett vendégművészeket hívnak, s így történt ez mostani koncertjük alkalmával is. Műsoruk során megszólalt szinte az összes magyar nyelvterület népzenéje valamint a szomszéd népek muzsikája is. Repertoárjukban elhangzottak a népzene régibb és újabb rétegei, azok feldolgozásai.
2004.11.30- 24 ÓRA

Nincs emelés
Várgesztes A település önkormányzata még áprilisban döntött úgy, hogy lemond a helyi idegenforgalmi adó emeléséről. A képviselők a legutóbbi testületi ülésen tárgyaltak a változásról. Az adó marad egy személynek kétszázötven forint éjszakánként.
2004.11.09- 24 ÓRA

Marad a posta
Müllner Helga
Várgesztes. A község egyike annak a kilenc megyei településnek, ahol mobilposta-szolgáltatás működik, itt azonban az ideiglenes postahivatal mellett rövidített nyitva tartással kinyit a megszokott kisposta is.
A helyi lakosok a legalapvetőbb szolgáltatásokat vehetik igénybe napi kettő órában a megszokott helyen: levelet, csekket, csomagot adhatnak fel, de az érkező küldeményeket kizárólag a mobilposta szállítja.
A legutóbbi képviselő-testületi-ülésen meghosz-szabbították a régi posta működését. A döntés értelmében 2005. január elseje után is tovább él a szolgáltatás ­ határozatlan ideig.
2004.11.02- 24 ÓRA

Megjelölt szemét
Várgesztes. A településről az OTTO Rt. szállítja el a hulladékot. Az őszi időszakban megnövekedett hulladéktermelés miatt nőtt a gyűjtési idő, ezért a szolgáltató csak a matricával jelölt kukákat, zsákokat viszi el. A társaság oroszlányi telephelyén beszerezhető további jelölt gyűjtőzsák.
2004.11.02- 24 ÓRA

Postás napirend
Várgesztes Egyebek mellett a posta működésének kérdéséről, az általános iskola pedagógiai és minőségirányítási programjáról is szó lesz az önkormányzat szerda estére összehívott képviselő-testületi ülésén.
2004.10.26- 24 ÓRA

Bál és búcsú
Várgesztes Szombaton a mulatozni vágyók a Vendel-napi bálon rophatják hajnalig. Vasárnap tartják a hagyományos Vendel-napi búcsút a faluház mögötti Búcsú téren.
2004.10.19- 24 ÓRA

Mi legyen a térrel?
Várgesztes
Mi legyen a térrel? A Templom tér felújítását tervezi az önkormányzat, s az elképzelésekről október 9-én közmeghallgatást tartanak a faluházban.
2004.10.05- 24 ÓRA

A jövôben több térfigyelô kamera mûködhet a tatabányai kistérségben. Az ehhez szükséges 4 millió forintot az Országos Bûnmegelôzési Központ pályázatán nyerte el a megyeszékhely és a kilenc, kistérségi társuláshoz tartozó település, köztük Várgesztes.
Forrás: tatabanya.hu








Térfigyelő rendszerek a tatabányai kistérségbenKözösen indulnak az uniós pályázatokon
Tatabánya | A jövőben több térfigyelő kamera működhet a tatabányai kistérségben. Az ehhez szükséges 4 millió forintot az Országos Bűnmegelőzési Központ pályázatán nyerte el a megyeszékhely és a kilenc, kistérségi társuláshoz tartozó település – tudtuk meg Sántik Lajostól, Tatabánya közbiztonsági tanácsnokától.
A bűnmegelőzési társulás új kamerákat szerelne fel a következő települéek központjában: Héreg, Gyermely, Környe, Szárliget, Szomor, Tarján, Várgesztes, Vértessomló, és Vértesszőűlős. A megyeszékhelyen meglévő öt térfigyelŒ kamerát a Közbiztonsági Alapítvány keretéből további öt berendezéssel bővítenék.
Sántik Lajos kiemelte: a tíz önkormányzat részvételével létrejött társulás a bűnmegelőzés hatékonyságának növelését tartja legfontosabb feladatának. A közbiztonsági tanácsnok elmondta, hogy ennek a munkának része lesz például a fokozott járőrszolgálat, a közterületek rendjének fenntartása, a hatékony bűn- és baleset-megelőzés feltételeinek javítása, valamint a közbiztonságért tevékenykedő szervek, szervezetek, egyesületek támogatása és mûködési feltételeinek javítása.
Az egyesület tagjai a társulás megalakulásától a települések közötti szorosabb együttműködést, az uniós pályázatokon való aktívabb részvételt remélik.
Szöveg: fi
2004.01.06 - tatabanya.hu