Várgesztesről Szárligetre - túraleírás


Jelzés:
(kék sáv)
Státusz:
Létező, karbantartott
Azonosító kód:
OKT-105
Név:
Várgesztes - Szárliget
Útvonal:
Várgesztes - Lófő-völgy - Zsigmond-kő - Mátyás-kút, kulcsosház - Szarvas-kút - Rockenbauer emlékfa - Vitányvár - Körtvélyes - Mária-szakdék - Csákányospuszta, kulcsosház - 1-es út, Birka Csárda - Szárliget TÚRALEÍRÁSSAL!
Kezdőpont: Várgesztes, vár alatti parkoló
Végpont: Szárliget, vá.
Hossz: 13,4 km
Szintkülönbség: 370m (oda) 480m (vissza)
Teljesítés ideje: 3 óra 58 perc
Kapcsolódó túramozgalom: Országos Kéktúra

Kilátás a Zsigmond-kő sziklás homlokáról Várgesztesre. Fotó: hörpölin

A Vadásztanya sörözőt elhagyva folytatjuk utunkat Várgesztes főutcáján, az Arany János utcán, enyhén ereszkedve érjük el rajta a falu északi, alsó végét – kezdi túraleírását hörpölin a termeszetbarat.hu oldalon. Ott, ahol az aszfaltos út egy balkanyarba kezd, mi egyenesen megyünk tovább a gyalogúton és néhány lépéssel elérjük a kis duzzasztott tavacskát. Megkerüljük a partján vezető sétányon és közben feltűnik a mögötte álló meredek domboldal sziklakoronája. Ez a Zsigmond-kő, és bár a kéktúra nem látogatja meg a kilátópontját, vétek lenne kihagyni!

A tóparti sétányról gyalogútra térünk, ami belépve az erdőbe hamarosan meredeken kapaszkodni kezd a domboldalban. A Lófő-völgyben emelkedik egyre erősebben az ösvényünk, néhány perces izzasztó kapaszkodás után érjük el a kék háromszög jelzés elágazását. Mint már említettem, érdemes rátérni a még meredekebben emelkedő ösvényre, mert ez vezet ki a Zsigmond-kő tetejének sziklás peremére. A kilátópontról csodálatos panoráma nyílik a völgyben fekvő Várgesztesre és a környező hegyekre, egyszerűen nem szabad kihagyni!

A túraleírás folytatása és forrása: Természetbarát.hu